Оперативна програма за развитие на сектор Рибарство 2007-2013
ЛЮБИМА ЧАСТ
ОТ             МЕНЮ!
ПРОМОЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ
НА ПРЕСТИЖА НА ПРОДУКТИТЕ ОТ РИБОЛОВ И АКВАКУЛТУРА В ОБЩИНА ПОМОРИЕ
Договор № 304/26.02.2014 г. по мярка 4.1.”Развитие на рибарските области”,
 подмярка 4.1.А. “Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на текущите разходи на рибарските групи”
по приоритетна ос № 4 “Устойчиво развитие на рибарските области” по Oперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” на Република България,
финансирана от Европейския Фонд за Рибарство за програмен период 2007-2013 г.
МОЕТО
Проектът се финансира от Европейския фонд за рибарство и Република България

ПРОМОЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРЕСТИЖА НА ПРОДУКТИТЕ ОТ РИБОЛОВ И АКВАКУЛТУРА В ОБЩИНА ПОМОРИЕ

Инвестиране в устойчиво рибарство!

Logo Hrana

Всички знаем колко е полезна рибата за нашия организъм, но често забравяме да я включим в менюто си. Продуктите от риболов и аквакултура са не само вкусни, но и осигуряват редица незаменими здравословни компоненти като протеини, минерални вещества, витамини и микроелементи. 

Рибата и други морски храни са основни източници на омега-3 мастни киселини, които човекът не е в състояние да произвежда сам и е необходимо да ги получава с храната.Съществуват неоспорими доказателства, че консумацията особено на по-мазна риба като скумрия, херинга, сьомга и др. действа благоприятно на сърцето и на кръвоносните съдове, тъй като регулират нивата на лошия холестерол в организма, понижават кръвното налягане и намаляват риска от инфаркт.

Различни изследвания доказват, че консумацията на риба и продукти от аквакултура подобрява концентрацията, стимулира паметта и способносттa за овладяване на стресови ситуации. Много видове риба и морски дарове съдържат голямо количество протеини и малко мазнини, което ги превръща в особено подходяща храна за хора, наблягащи на диетичното хранене.

Редовната консумация на риба е препоръчителна за бременните жени, кърмачките и малките деца, защото е научно доказано, че омега-3 мастните киселини от морска храна със сигурност подобрят ранното развитие на мозъка.Препоръчителното количество риба от лекарите и специалистите по хранене е поне два пъти седмично.