Оперативна програма за развитие на сектор Рибарство 2007-2013
ЛЮБИМА ЧАСТ
ОТ             МЕНЮ!
ПРОМОЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ
НА ПРЕСТИЖА НА ПРОДУКТИТЕ ОТ РИБОЛОВ И АКВАКУЛТУРА В ОБЩИНА ПОМОРИЕ
Договор № 304/26.02.2014 г. по мярка 4.1.”Развитие на рибарските области”,
 подмярка 4.1.А. “Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на текущите разходи на рибарските групи”
по приоритетна ос № 4 “Устойчиво развитие на рибарските области” по Oперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” на Република България,
финансирана от Европейския Фонд за Рибарство за програмен период 2007-2013 г.
МОЕТО
Проектът се финансира от Европейския фонд за рибарство и Република България

ПРОМОЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРЕСТИЖА НА ПРОДУКТИТЕ ОТ РИБОЛОВ И АКВАКУЛТУРА В ОБЩИНА ПОМОРИЕ

Инвестиране в устойчиво рибарство!

r2

Необходими продукти:

• 5 кг морска риба
За саламурата:
• 2 л вода и 1 кг морска сол
За маринатата:
• 3 л вода
• 1 л оцет /винен, 6 градуса/
• 50 гр захар 50 гр сол
• 2 гр черен или бял пипер
• 2 гр бахар
• 2 гр карамфил
• 2 гр кориандър дафинов лист
• по желание - канела и анасон

Начин на приготвяне:

Почистете рибата много добре от главите и вътрешностите (особено от тъмната стомашна ципа икръвта по гърбначния стълб).

Обелете кожата и люспите (може да го направите и на по-късен етап). 

От водата и солта пригответе саламура, като ги смесите в тенджера и оставите да заврат - солта трябва да се разтвори във водата. 

Охладете леко саламурата, след което накиснете рибата в нея за поне 7-8 минути.

Извадете я, оставете саламурата да изстине напълно и отново накиснете рибата в нея -този път за 1 час (при тази процедура кожата и люспите обикновено падат сами). 

Смесете продуктите за маринатата (без оцета) и оставете сместа да заври. Оставете маринатата да изстине, след което добавете оцета. 

В изстиналата марината потопете рибата и я оставете да престои вътре за поне 48 часа. 

Маринованата риба подредете плътно в буркани, като прибавяте по малко от подправките - черен пипер, бахар, дафинов лист, кориандър, по желание - канела и анасон.

Долейте бурканите с марината плюс 10-15 мм олио или зехтин. 

Маринованата риба съхранявайте на прохладно и тъмно място.