Оперативна програма за развитие на сектор Рибарство 2007-2013
ЛЮБИМА ЧАСТ
ОТ             МЕНЮ!
ПРОМОЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ
НА ПРЕСТИЖА НА ПРОДУКТИТЕ ОТ РИБОЛОВ И АКВАКУЛТУРА В ОБЩИНА ПОМОРИЕ
Договор № 304/26.02.2014 г. по мярка 4.1.”Развитие на рибарските области”,
 подмярка 4.1.А. “Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на текущите разходи на рибарските групи”
по приоритетна ос № 4 “Устойчиво развитие на рибарските области” по Oперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” на Република България,
финансирана от Европейския Фонд за Рибарство за програмен период 2007-2013 г.
МОЕТО
Проектът се финансира от Европейския фонд за рибарство и Република България

ПРОМОЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРЕСТИЖА НА ПРОДУКТИТЕ ОТ РИБОЛОВ И АКВАКУЛТУРА В ОБЩИНА ПОМОРИЕ

Инвестиране в устойчиво рибарство!

r1-2

Необходими продукти:

• 1 кг.миди
• 1 ч.ч. бяло вино
• 1 ч.ч. вода
• 1 морков, ситно нарязан
• 2 стръка селъри, тънко нарязани
• 2 стръка зелен лук, ситно нарязани
• 1 малък дафинов лист
• 5 зърна черен пипер
• 2 с.л. магданоз, ситно нарязан
• 1 с.л. копър, ситно нарязан
• 1 лимон, нарязан на малки парченца, заедно с кората
• 4 с.л.зехтин
• 2 скилидки чесън, пресовани

Начин на приготвяне:

Мидите се измиват, изстъргват се с тел, почистват се от брадата и отворените се изхвърлят.

Слагат се да заврат виното, водата, пиперът, дафиновият лист, селърито, морковът и лукът. Като поврат 4-5 мин., се слагат мидите. Разбъркват се, затварят се с капак и се оставят да поврат 3-4 мин., докато се отворят всичките. Слагат се в тавичка, а бульонът се запазва.

Брашното се слага в сух тиган и се запича на умерен огън, докато леко се зачерви, като непрекъснато се разбърква. Залива се с бульона от мидите при непрекъснато бъркане. Добавят се магданозът и копърът. Посолява се на вкус. 

Мидите в тавата се заливат, отгоре се разпределят резенчетата лимон и се поръсват със зехтина. Запичат се 10 мин. на 200° С. Мидите се разпределят в чинии и се заливат със соса, в който е сложен чесънът. Може да се поръсят допълнително със ситно нарязани копър и магданоз.

Зеленчуците и пресните подправки дават нужната доза свежест на любимия черноморски деликатес – черните миди.

Подходящо вино - младо бяло вино, розе